Despre mine

Iubesc un gambler... ...Şi mi-e greu să o admit! Dacă cel mai bun prieten mi-ar spune asta şi mi-ar cere un sfat, i-aş spune fugi cât poţi de departe, şi nu privi in urmă. Dar ce să faci când nu e vorba de cel mai bun prieten ci de tine însuţi? de propria ta persoană? ce să faci cu timpul şi cu sentimentele investite in relaţia respectivă? Dar cu problemele financiare încâlcite caracteristice acestui tip de dependenţă? Ce să faci ca să iţi ai viaţa înapoi, atunci când totul pare pierdut? Ce să faci când te trezeşti dimineaţa sperând că a fpst doar un vis urât şi totul pare mai întunecat decât atunci cand te-ai dus la culcare? Răspunsul... e să cauţi! Să cauţi să ai grijă de tine şi să cauţi să te informezi. Să citeşti tot ce poţi, să cauţi ajutor specializat şi să pui in practică ce ai invaţat. Şi cum informaţiile in limba română sunt puţine sau chiar inexistente, am decis să încep sa postez pe acest blog lucruri pe care le-am descoperit prin alte părţi, pentru ca cei care nu au posibilitatea de a citi in alta limba să poată să afle informaţii despre această teribilă dependenţă... GAMBLINGUL.

duminică, 6 aprilie 2014

Note din jurnalul unui psihoterapeutarticol preluat de aici:
“As dori sa ma ajutati cu un sfat va rog. Sunt dependent de jocuri de noroc de multi ani si as dori sa urmez un tratament pentru aceasta boala. Problema mea este ca nu imi permit momentan sa apelez la o clinica particulara, deoarece toti banii i-am pierdut si mai am si datorii. Am mai discutat cu dumneavoastra acum cativa ani cand lucrati la spitalul Obregia si atunci spuneati ca se poate trata printr-o terapie de grup plus medicamente. In acel moment nu am continuat, eram in alta situatie venisem la spital adus de mama si cred ca nu eram foarte pregatit sa ma las, acum imi doresc din tot sufletul pentru ca am si un copil mic si nu stiu ce sa mai fac sa scap de problema asta. Intre timp am mai fost la niste consultatii de psihologie la o clinica particulara unde am abonament de la serviciu, dar doctorii respectivi mi-au zis ca nu pot sa ma ajute in problema asta. Am ajuns in cele din urma la o doamna doctor psihiatru si mi-a dat un tratament medicamentos pe care l-am urmat. O perioada nu am mai jucat, dar pe urma m-am apucat din nou, am incercat sa ma feresc sa intru prin cazinouri dar am dat de alta pacoste, am intrat pe niste site-uri de poker online si ultima data i-am cheltuit banii sotiei de pe cardul de credit. Doresc sa urmez orice fel de tratament pe care mi-l pot permite ca sa scap de aceasta boala si va rog frumos sa-mi spuneti unde as putea sa ma adresez”.
***
Cu parere de rau, raspunsul la intrebarea ta este ca nu exista in sistemul de stat, dupa stiinta mea, un centru sau profesionisti cu competente in acest domeniu, al jocului de noroc patologic. Psihiatria si, in mai mica masura, psihologia din Romania nu au urmat in evolutia lor nevoile oamenilor/pacientilor, ci s-au condus mai degraba in dezvoltarea lor dupa cutumele de predare si formele de practica mostenite din trecutul comunist. In mare parte aceasta este problema intregului sistem sanitar din Romania.. problema de care nimeni nu vorbeste public.. nu banii lipsesc, desi ar fi bine sa fie mai multi, evident.. in sanatate, in toate statele, banii sunt intotdeauna mai putini decat ar fi ideal.. cheia problemei este ca incercam sa facem sa mearga un sistem sanitar care nu a mai fost reformat din anii ’60-’70.. nevoile oamenilor s-au schimbat.. practica medicala este alta (mai ales in psihiatrie).. asteptarile publicului sunt diferite.. costurile asistentei medicale au crescut.. iar noi continuam sa asteptam in cabinetele noastre cu termopane din spitale cu sute de paturi ca pacientii sa ne intre pe usa, sa le dam pastile si sa-i imbracam in pijamale.. si asta doar de la 9 dimineata la 1 dupa amiaza.
ca sa revin la problema ta, iata cateva lucruri care te-ar putea ajuta:

nu mai tin minte de ce am mentionat in cazul tau posibilitatea tratamentului medicamentos, dar este nevoie sa stii ca in jocul de noroc patologic tratamentul medicamentos este de ajutor doar pentru tratarea unor probleme asociate (de exemplu, depresie); nu exista in prezent niciun tratament medicamentos dovedit ca eficient in tratarea problemelor legate de joc
tratamentul dependentei de jocuri de noroc este in primul rand un tratament psihologic si social care adreseaza 3 componente:
dependenta psihica de comportamentul de joc
managementul datoriilor
managementul finantelor personale
O sa detaliez fiecare din aceste componente pentru a-ti face o idee despre ce ar presupune o interventie si care ar fi partile pe care le poti face singur:

1. Tratamentul dependentei psihologice de joc este foarte asemenator cu tratamentul dependentei psihologice de substante. Acesta presupune, foarte simplist formulat, dezvoltarea de tehnici si masuri pentru a putea face fata poftei (craving) de a juca. Craving-ul sau pofta este un fenomen care caracterizeaza orice dependenta si are substrat neuro-fiziologic. Asta inseamna ca daca te punem intr-un aparat care scaneaza creierul si-ti aratam fotografia unui casino sau a unei rulete.. vom vedea activandu-se o zona din creier si tu vei trai senzatia de pofta de joc. Pentru o persoana dependenta de alcool sau de droguri, aceeasi zona din creier se va aprinde. E interesant ca tot aceleasi circuite se vor aprinde si in cazul unei persoane ne-dependente careia i se arata fotografia unei mancari apetisante sau o imagine care trezeste o pofta sexuala. Se pare ca expresia “foame de drog” este mai putin metaforica decat am putea crede.
Multa lume considera ca tratamentul presupune disparitia poftei. Gresit! Tratamentul presupune inarmarea pacientului cu resursele necesare pentru a avea succes atunci cand pofta apare. Ca intr-un razboi, dusmanul nu va disparea doar pentru ca ne-ar placea sa nu ne mai ameninte.. e nevoie sa luptam cu el si sa razbim. Si pentru asta e nevoie de arme (poti gasi astfel de arme intrand pe www.alcohelp.ro, un site dezvoltat pentru tratamentul dependentei de alcool).
***

2. Managementul datoriilor este o componenta foarte importanta a tratamentului dependentei de jocuri de noroc, deoarece multi jucatori rationalizeaza continuarea jocului prin dorinta de a castiga bani pentru a achita datoriile facute de-a lungul timpului, la joc. Aceasta reprezinta o spirala care duce la cresterea datoriilor, accentuarea severitatii adictiei si destabilizarea vietii persoanei. Este ca si un dependent de alcool care spune ca bea pentru a-i trece sevrajul. Simptomatologia de sevraj trece, intr-adevar, daca bei.. dimineata, cand incepi sa tremuri si sa-ti fie rau, te simti mai bine daca bei un paharel, dar dependenta va deveni tot mai severa. La fel, grijile legate de datorii, frica de a se intampla ceva rau daca nu le achiti la timp dispar in momentul in care joci, dar dependenta va deveni mai severa si la pierderile vechi se adauga altele noi. Managementul datoriilor presupune formularea unui plan (impreuna cu toti cei interesati sa participe si sa te sustina) care sa includa:

toate datoriile existente la momentul respectiv (suma si creditorul)
ordinea achitarii acestora
sursele (altele decat jocul) din care datoriile vor fi achitate
orizontul de timp in care se vor achita aceste datorii (date precise, calendaristice)
Inca un lucru: este foarte important ca, daca sunt implicate si alte persoane in acest plan (parinti, prieteni), sa existe un contract ferm ca orice alte datorii facute dupa acest moment NU vor mai fi achitate de acestia! In caz contrar, se initiaza o alta spirala in care cel care joaca “stie” ca nu conteaza ce se intampla, pentru ca cineva va achita datoriile.
***

3. Managementul finantelor se refera la crearea unui sistem prin care, o perioada, persoana care are o problema de joc de noroc patologic nu va avea acces la bani, fie cash, fie card, cont bancar, etc. In primele etape ale tratamentului, a avea acces la bani este, pentru un jucator, o situatie similara cu a unui dependent de heroina care are un plic cu drog in buzunar.. presiunea de a juca este mult prea mare pentru a putea rezista. E ca si cum i-ai cere unui om care tocmai si-a fracturat piciorul sa joace sotron. Dependenta este o fractura a sistemului de auto-control. De aceea, este nevoie de un gips.. de un sprijin rigid din afara. Acest sprijin poate veni in forma diferite, negociate cu cei implicati: de exemplu, salariul poate fi pus pe un card la care persoana nu are acces si primeste doar sume mici de bani in fiecare zi, iar orice cheltuiala mai mare este fie monitorizata (bon fiscal) fie facuta de altcineva. In timp, persoana poate primi acces la sume din ce in ce mai mari.
***

La sectiunea de link-uri de pe acest blog vei gasi 2 marturii ale unor oameni care au trecut prin procese similare si au reusit sa iasa cu bine. Ma gandesc ca povestile lor te pot inspira. Ma gandesc ca ai putea sa scrii tu insuti o asemenea marturie care sa-i inspire pe altii. Si sa primesti sprijin (chiar si in aceasta forma virtuala) de la cei care iti vor urmari eforturile si te vor incuraja de la distanta. Daca te hotarasti sa scrii, da-mi te rog de stire, mi-ar placea sa fiu in grupul tau de suport!
As vrea, in incheiere, sa mai mentionez un lucru: adesea, persoanele care se confrunta cu o dependenta de orice fel se simt rusinate.. se ascund si se izoleaza. E important sa-ti aduni nu numai fortele, dar si prietenii. Vorbeste cu oamenii, cere-le ajutor, suna un prieten apropiat cand te confrunti cu un episod de craving. Chiar si un psiholog nespecializat in dependenta de jocuri de noroc, de la un centru de stat (de exemplu centrele CAIA sau CEPECA aleAgentiei Nationale Antidrog) iti poate oferi un sprijin pretios.
Succes!

Blog si grup online jucatorii anonimi

aici 

Pagina Facebook Dependentii anonimi

aici

Grup de ajutor pentru jucatorii de noroc dependentiAjutorul exista, apelati la orice va poate aduce alinare. Poate de data asta reusiti! Doamne ajuta! Extras de pe pagina http://www.dependentiianonimi.ro/Grup de suport pentru jucatorii de noroc Cluj

În fiecare luni de la ora 20.00, grupul se întâlnește în Piața Muzeului, str. Virgil Fulicea, nr. 1 (la Centrul de Voluntariat). Participarea este gratuită.

Ne puteti contacta la email: jucatori.anonimi@gmail.com si la tel : 075523544Jucatorii anonimi
Grupul de suport “Jucătorii Anonimi”


Am demarat la începutul lunii iunie 2012 un program gratuit adresat dependenţilor de jocuri de noroc. Începând cu 13 iunie 2012, toate persoanele care se confruntă cu dependenţa de jocuri de noroc pot participa săptămânal la întâlnirile grupului de suport “Jucătorii anonimi”. Grupul a luat naştere la iniţiativa unui fost jucător, actualmente “curat” şi este format fie din jucători compulsivi, femei şi bărbaţi în curs de tratament sau foşti jucatori înrăiti.

Persoane dispuse să îşi împartă experienţele, dificultăţile, succesele şi să ofere sprijin şi informaţii celor care doresc să se trateze şi să trăiască o viaţă echilibrată.

Dacă şi tu te gândeşti din ce în ce mai mult la jocuri, îţi petreci timp în cazinouri sau online, investeşti timp, bani şi energie în speranţa unor câştiguri sau recompense, cel mai probabil eşti dependent şi ai nevoie de ajutor.

Primul pas în procesul de recuperare îl reprezintă conştientizarea faptului că ai o problemă, urmată de dorinţa de schimbare şi motivaţia de a rezolva acea problemă. Din mărturiile celor care se confruntă cu dependenţa jocurilor de noroc am înteles că pentru a face acest pas decisiv e nevoie de mult curaj şi forţă interioară, însă nu imposibil.

Tratarea şi depăşirea dependenţei de jocuri de noroc este posibilă dacă îţi iei un angajament ferm faţă de tine şi apelezi la ajutor de specialitate.

Dacă eşti pregătit să îţi asumi schimbarea şi vrei să afli răspunsul la întrebarea “Voi mai fi vreodată normal?”, înscrie-te în grupul de suport “Jucătorii Anonimi”.

Ceea ce debutează ca o distracţie ocazională şi nevinovată progresează rapid pentru cei care vânează trăiri intense, câştiguri financiare sau alte recompense. În timp, persoanele dependente de jocuri de noroc îşi planifică viaţa în funcţie de nevoia acaparatoare de a juca şi ajung să se izoleze de familie, să se sustragă altor activităţi şi responsabilităţi.

Efectele sunt de multe ori dezastruoase şi nu cauzeaza doar ruinarea financiară a dependentului, dar şi degradarea relatiilor de familie, personale şi profesionale.

“Aici, toţi am căzut de acord şi înţelegem că nu există un tratament universal, o reţetă miraculoasă care ne va vindeca peste noapte nevoia compulsivă de a juca. Toţi am admis că avem o problemă şi că vrem o schimbare. Crearea acestui grup ne ajută să vedem că nu suntem singuri şi că putem beneficia de prezenţa unor specialisti, de experienţa unor foşti jucători care acum trăiesc viaţa pe care şi-au dorit-o. O viaţă fără jocuri. Ceea ce ne dă speranţă este exemplul lor şi credinţa că şi noi vom reuşi.”

Aşa sună mărturia lui George, un tânăr de 24 de ani, dependent de jocuri de noroc. În cazul lui, totul a început la vârsta de 19 ani, pe vremea cand stătea cu băieţii la păcănele până la 2-3 dimineaţa, doar pentru distracţie.
Specialiştii noştri sunt aici pentru tine

“Am atras în acest program mai multi specialişti – psihologi clinicieni, psihoterapeuti – dispuşi să susţină pro bono întâlnirile grupului de suport pentru jucătorii dependenţi. Cei doi psihoterapeuţi integrativi care moderează sesiunile de grup şi susţin şedinţe de psihoterapie sunt Amelia Dumitrescu şi Raina Şaguna.

Centrul pune la dispoziţia membrilor şi şedinţe de pihoterapie şi consiliere individuală care vizează aspecte care ţin de istoria şi evoluţia personală a fiecăruia, precum şi de activarea resurselor care urmăresc atingerea obiectivelor, intervenţii la care pot participa inclusiv persoanele de suport (partener, membru al familiei, prieten etc.).

Am creat pachete de tratament accesibile pentru toate persoanele înscrise în cursa anti-dependenţă. Acestea includ, pe lângă grupul suportiv, şedinţe de psihoterapie, terapie audio prin antrenament mental, sau coaching“, a declarat Anne Baritchi, partener fondator al Centrului Armonia.

Pentru moment, grupul de suport gratuit este disponibil doar in Bucureşti. Dacă nu eşti din Bucureşti şi doreşti să faci un prim pas în tratarea dependenţei, poţi alege să începi o terapie audio personalizată. Accesează BrainSync şi urmează paşii indicaţi.
Vrei mai mult? Am creat pachete personalizate de tratament

Am creat pachete de tratament accesibile pentru toate persoanele înscrise în cursa anti-dependenţă. Acestea includ, pe lângă grupul suportiv, şedinţe de psihoterapie, terapie audio prin antrenament mental, sau coaching”, a declarat Anne Manoliu, partener fondator al Centrului Armonia.

Pentru moment, grupul de suport gratuit este disponibil doar in Bucureşti. Dacă nu eşti din Bucureşti şi doreşti să faci un prim pas în tratarea dependenţei, poţi alege să începi o terapie audio personalizată. Accesează BrainSync şi urmează paşii indicaţi.

Faceți căutări pe acest blog